En hjemmearbejdsplads er ikke bare en tilfældig plads

 

Det meste er landet er på vågeblus, men vi ængstelige afventer udviklingen – og især afviklingen – af coronavirus.

For de fleste betyder det en ret stor forandring af dagligdagen. Rigtig mange er sendt hjem, og skal nu i gang med at skabe en rutine for at arbejde hjemme.

For jer, der er vant til at arbejde hjemme, er der nok ikke noget nyt at hente i denne tekst, men for dig, der ikke – eller kun en gang i mellem har arbejdet hjemme – kan du nu få indblik i mine råd til, hvordan du skaber gode rammer for at arbejde hjemme.

 

Elementer, der skaber en anvendelig hjemmearbejdsplads

 

  • Find your spot

For det første skal du finde din plads. Det vil sige, du skal finde et sted i huset, hvor du kan arbejde. Og ikke kun arbejde, men helst også arbejde, hvor der er så få forstyrrelser som muligt.

Oplagt er det, hvis du har et kontor eller arbejdsværelse. Ellers indret dig i et af de rum, hvor resten af familien ikke opholder sig hele dagen – fx. et soveværelse eller gæsteværelse.

 

  • Indret dig

Når du har fundet et brugbart sted at sætte din hjemmestation op, så skal du sørge for at indrette dig, så du kan arbejde der.

Det vil sige, at du naturligvis skal have dig et bord, en stol og lys. Det giver sig selv.

Ud over det åbenlyse skal du tænke på, hvilke ting du skal bruge for at arbejde. Det kan være computer, blok, papir, noter, telefon, mapper, devices osv.

Sørg for at du har disse ting i din nærhed, og placer dem, så du kan tilgå dem let og uden problemer. Og sørg for at du ikke bare lægger det i store stakke på dit bord.

Skab orden og skab et overblik over dine ting, så rod ikke bliver en hindring for at du kan arbejde fokuseret.

 

  • Skab en rutine

På dit arbejde har du sikkert en rutine, som du følger mere eller mindre dagligt. Det kan være hvornår du holder formiddagspause, frokost osv. Behold disse rutiner, når du er hjemmearbejdende.

Hvis du og dit team holder møde kl. 11 hver formiddag, så bliv ved med det – men gør det online.

Hvis du er vant til at briefe dine medarbejdere hver dag, inden arbejdet går i gang, så fortsæt med det – men gør det via et digitalt konferencesystem.

At arbejde hjemme kan for nogen være en udfordring, men rutiner hjælper til med at skabe rammerne for en anvendelig hjemmearbejdsplads.

 

  • Vent med daglige gøremål

Når du arbejder hjemme, kan du let blive fristet til at lave nogle af hverdagens gøremål i hjemmet i stedet for at arbejde – måske ordner du vasketøj, svinger støvsugeren eller tager opvasken.

Lad være med det. Det ville du jo heller ikke gøre, når du er på arbejde på normal vis.

At lave huslige gøremål kan fungere som en overspringshandling, og kan betyde, at du kommer bagud i dit arbejde.

 

  • Opret retningslinjer

I er sandsynligvis flere som opholder jer i hjemmet på samme tid – og derfor kan det være svært at finde ud af, hvornår man arbejder og hvornår man holder fri.

Derfor kan det være en god ide at opstille nogle vejledende retningslinjer for, hvordan I indretter skole, arbejde og fritid i hjemmet under hjemsendelses-perioden.

Aftal hvordan man kan se, at du “går på arbejde” – fx hvis du går ind i et separat arbejdsrum og lukker døren, så er du på arbejde, og din tid og ro til at arbejde skal respekteres.

Har du ikke et separat arbejdsværelse, men skal hele familien gå i skole og arbejde rundt om spisebordet, så aftal fx tidsintervaller, hvor I alle arbejder på hvert jeres – job som lektier – og tidsintervaller, hvor I måske har det lidt hyggeligt og spiller spil eller ser film.

På den måde bliver dagene stadig strukturerede, der bliver lavet det der skal – og der er også plads til familie og samvær.

 

  • Giv dig tid til at vænne dig til de nye forhold

Det kan godt være en overvældende oplevelse at være sendt hjem og skulle etablere en anvendelig hjemmearbejdsplads.

Det kræver lidt at ændre vaner og rutiner med så kort varsel. Undlad derfor at slå dig selv i hovedet, hvis det hele går op i hat og briller de første par dage.

Gør dit bedste og prøv så godt du kan, så vil du hurtigere end du tror kunne omstille dig til de nye forhold og få glæde at at arbejde hjemme – trods alt.

God arbejdslyst.