I dag får du en historie fra det virkelige liv – som viser, hvor uheldigt det kan gå, hvis din hjemmeside ikke er brugervenlig.
Jeg har et stillesiddende arbejde. I løbet af dagen er det mest tastefingrene, der bliver motioneret 😉 Det betyder, at jeg måske lige har fået et par kilo for meget på bagdelen. 🙄
Derfor var jeg en dag på internet-sightseeing for at se mig om efter spændende freebies med tips til vægttab. Jeg kiggede hos sundhedscoaches, diætister og vægttabskonsulenter.
Jeg fandt mange spændende sider.
Men jeg fandt også mange, der ikke var så spændende.
De havde
- ingen freebie jeg kunne læse
- ingen nyhedsbreve jeg kunne tilmelde mig
- og værst af alt: Ingen kontaktinfo, så jeg kunne ringe eller skrive 😲
Så jeg gik igen. 🚶
Går du også glip af kunder pga. en “fodfejl”
Der findes en lang række af brugervenlige parametre, som din hjemmeside bør indeholde – kontaktinformation er blot en af dem.
For det, der måske virker som en uskyldig “fodfejl” – at der ikke er email eller telefonnummer eller en freebie – kan koste dig både leads (nye læsere på dit nyhedsbrev) og kunder.
Det var tilfældet for flere af de sider, jeg besøgte den dag, jeg researchede. Og det er ikke branchespecifikt – det ses i alle typer af erhverv. På mange forskellige hjemmesider.
Gør derfor dig selv den tjeneste, at se på din hjemmeside med kritiske øjne: Se på, om der er steder, du kan optimere for at være mere brugervenlig.
(Hvis du ikke orker det, så kan jeg hjælpe dig).
Brugervenlighed giver tilfredse kunder – og gør Google glad
Når du har en hjemmeside, der er brugervenlig, betyder det, at dine besøgende kan lide at bruge siden.
De har let ved at finde rundt på din hjemmeside. De bliver guidet rundt på siderne, så de hele tiden kan finde relevant information (det kaldes informations-arkitetur).
En brugervenlig hjemmeside, levner ingen tvivl eller spørgsmål hos den besøgende. Det er også derfor brugervenlighed ofte udarbejdes efter devicen “Don’t make me think” – forstået sådan, at den besøgende på din hjemmeside, skal kunne benytte siden flydende og uden tøven – uden at tænke det mindste over hvordan.
Det gør den besøgende tilfreds – og sandsynligheden for, at du lander en kunde er større.
En brugervenlig hjemmeside gør også Google glad.
Når hjemmesiden er let at anvende og bevæge sig rundt på, så bliver din læser længere på siden – hvilket gør de små Google robotter 🤖, der scanner og tjekker aktiviteten på nettet, glade – for så må din side jo være god, siden de besøgende bliver hængende. Dermed kvitterer de med at flytte dig lidt op af synlighedslisten på det store internet.
Der er altså også en teknisk side af brugervenlighed, som er værd at være opmærksom på.
Der er særligt 12 parametre for at din hjemmeside er brugervenlig
I videoen her kan du se dem alle
Hvert enkelt parameter er værd at give opmærksomhed. Du har nemlig mange “skruer” at justere på.
Rigtig god fornøjelse 🙂