Jeg har haft virksomhed siden 2013. Det har bragt mig i kontakt med en del andre soloselvstændige, og jeg har også deltaget i diverse netværk og kursus-aktiviteter for selvstændige.
Da jeg er nysgerrig af natur, taler jeg tit med de andre selvstændige – eller aspirerende selvstændige – om, hvad de ønsker i deres virksomhed, og hvad de synes, er det sjoveste eller det sværeste ved at være iværksætter.
Da jeg har været med i spillet i et par år efterhånden, har jeg også haft fornøjelsen af, at andre henvender sig til mig, for at få gode råd om det, at springe ud i livet som soloboss.
I de her samtaler, synes jeg ofte, at jeg møder myter om det at være, blive eller forblive selvstændig – og 5 af myterne vil jeg dele med dig i dag, for lad os lige slå hul på nogle af dem.
De 5 myter om at være soloboss
Myte #1 om at være soloboss: Jeg skal det hele selv
Den første myte her, er den største af myterne, og derfor skal vi også lige punktere den som det første. Det er en myte som jeg selv troede på i begyndelsen af min soloboss-karriere – på nær et enkelt punkt: Jeg knyttede en revisor til min virksomhed helt fra starten, ud fra en erkendelse af, at jeg aldrig synes det bliver sjovt at bogføre og beregne moms og skat.
Men ud over det, så tænkte jeg – som rigtig mange andre nystartere – at jeg skulle ALT selv i min virksomhed, og det jeg ikke vidste noget om, det måtte jeg så lære.
Det er en kæmpe myte, at du skal kunne alting selv.
Det kan godt være, du vælger at blive solo-selvstændig, men det betyder ikke, at du er solo om alt. Faktisk betyder det, at du ret hurtigt kan komme til at stå stille i din virksomhed, fordi du bruger tid på ting, der
- tager for lang tid for dig at lave – og som andre kunne gøre hurtigere og lettere
- ikke interesserer dig – men som stjæler din tid alligevel
- dræner dig for energi, fordi de ikke handler om det, du gerne vil arbejde med – altså grunden til at du startede din virksomhed
- fjerner dit fokus fra din kerneydelse og det, du synes er sjovt, rart og spændende at arbejde med
Så glemt alt om, at du skal gøre alting selv i din solo-virksomhed. Det skal du ikke.
Du skal gøre det, du er bedst til. Det du har lyst til – og det som du kan gøre den største forskel med for dine kunder. Det skal være dit primære fokus, og resten bør du (hvis ikke i starten, så på sigt, overlade til andre).
Myte #2 om at være soloboss: Jeg er en fiasko, hvis jeg uddelegerer
Den anden myte om at være soloboss, knytter sig til myte #1. Det er nemlig sådan, at hvis du i lang tid hænger fast i myten om, at du skal alting i din virksomhed, og det kun er dig, der skal gøre noget som helst i din biks, så kan det hænge sammen med myte #2.
Myten handler om, at du tror, du er en fiasko hvis du vælger at uddelegere opgaver i din virksomhed.
Denne frygt kan virkelig skade ikke bare din virksomhed, men også dig selv. For hvordan i alverden skulle du ene menneske kunne håndtere alt i din virksomhed. Der er jo masser af kasketter, du skal have på, på én og samme tid:
- du skal være din egen markedsføringschef
- du skal være din egen direktør
- du skal være din egen revisor
- du skal være din egen pressetalsmand
- du skal være din egen grafiker
- du skal være din egen tekstforfatter
- du skal være din egen tekniske support
- du skal være din egen receptionist
- du skal være din egen social media manager
- du skal være din egen …..
You get the picture!
Der er dæleme mange opgaver, du selv skal stå for. Og i en anden større virksomhed, ville disse opgaver være fordelt på mange forskellige mennesker. Så overvej lige, hvor realistisk det er, at du skulle kunne og have lyst til at klare det hele selv.
For samtidig skal du jo også klare det arbejde, som er din kerneydelse i din virksomhed. Og hver gang du bruger tid på en af de andre opgaver, tager det tid fra dine kunder. Den tid, som du lever af – og som skal give dig penge i banken og mad på bordet.
Så lad os slå fast: At uddelegere opgaver i din virksomhed, gør dig ikke til en fiasko.
Det gør dig tværtimod til en ansvarsfuld virksomhedsejer, der tænker på dine kunder, giver dem din tid, og også beskytter dig selv mod udbrændthed og stress.
Myte #3 om at være soloboss: Jeg skal være bedre end alle de andre på mit felt
En af de myter, der virkelig kan sætte enhver virksomhed på stand-by og kvæle iværksætter-drømmen, er misforståelsen om, at du skal være bedre end alle andre inden for dit felt – før du kan springe ud som virksomhedsejer.
Jeg er nød til at sige, at det er helt misforstået.
Du skal ikke være bedre end alle andre på dit felt – du skal være bedre, end de kunder du hjælper.
Hvis du tror på myten om, at du skal være bedre end alle de andre, der arbejder med det samme som dig, så bliver du jo aldrig færdig med at finde ud af, hvem der er bedre, dårligere eller lige så god – og hvordan måler du egentlig det?
Så lad være at tro på den myte.
Det, du skal koncentrer dig om, er at skabe et godt fundament for din virksomhed, hvor du har styr på din målgruppe, dine ydelser og din markedsføring. For det er dét, der giver dig synlighed og kunder – ikke om du er lidt, meget eller allerbedst i forhold til hende rundt om hjørnet, der tilbyder det samme som dig.
Myte #4 om at være soloboss: Jeg mangler mere uddannelse for at kunne blive selvstændig
Hvis du har tendens til at tro, at du skal være bedre end alle andre i din niche, branche eller på dit felt, så kan du sikkert også kende denne myte: At du synes, du mangler mere uddannelse for at kunne blive selvstændig.
Jeg vil vove pelsen og sige, at du kan så rigeligt allerede. Bestil nu bare dit CVR nummer, og kom i gang med din virksomhed.
At tro, du skal have et kursus mere, et forløb oveni, tage en uddannelse i det ene eller det andet – er ikke altid løsningen, hvis du vil være selvstændig. Du kan sagtens starte ud med den viden, du allerede har.
Når det er sagt, så er jeg stor fortaler for, at du efteruddanner dig. At du holder dig opdateret på ny viden indenfor din branche.
Men det er ikke forudsætningen for at starte din virksomhed.
Det kan være en god ting, i forhold til at udvikle nye produkter og hjælpe dine kunder bedst, og med det nyeste nye indenfor det, du beskæftiger dig med – men lad ikke myten om “jeg behøver mere uddannelse” holde dig tilbage fra at starte dit iværksætter-eventyr.
Myte #5 om at være soloboss: Jeg skal tjene kassen fra dag 1, ellers har jeg ingen chance
Den her myte gør mig træt. Ikke fordi jeg ikke synes, at du skal tjene kassen fra dag 1, hvis det er muligt. Men min – og mange andres – erfaring er, at det sjældent sker.
Det er en proces at starte en virksomhed og få fodfæste i form af kunder og et (stabilt) kundeflow og dermed et indtjeningsgrundlag.
Og jeg bliver træt, fordi det er en myte, at du skal tjene en million-milliard for at kunne gøre dig fortjent til titlen virksomhedsejer/selvstændig/direktør/boss – eller hvad hulan, du vælger at kalde dig selv.
Der er mange historier om mennesker, der er blevet monster-rige i en fart – men mindre kan altså også gøre det.
Det vigtigste er, at du tjener noget. Gerne nok til at dække dine udgifter. Men også det er en proces, og alle starter et sted.
Iværksætterlivet handler ikke udelukkende om at tjene penge. Det handler også om frihed, om at være god ved sig selv, passe på dit helbred, være sammen med din familie eller hvad du ellers har passion for – ud over din forretning. Og du har også en chance som soloboss, selv om du ikke tjener kassen fra dag 1.
Tro ikke på myter – men tro på dig selv
Det var 5 af de typiske myter jeg støder på i min verden af iværksættere og solobosser. Min opfordring er, at du ikke skal tro på en eneste af dem – for det holder dig kun tilbage fra, at gå ud i verden og gøre det, du er bedst til.
I stedet for at tro på myter, skal du tro på dig selv. For du kan godt – og ellers er der hjælp at hente fra mange sider.
Noget af det, jeg elsker mest ved iværksættermiljøet, er alles entusiasme for at hjælpe, dele erfaringer, heppe og nudge. Det er en stor kvalitet, og den skal du omfavne. Stil spørgsmål til de mange, der har gået vejen før dig. Vi har også fået hjælp, da vi startede op – og jeg er sikker på, at vi også gerne vil dele et par erfaringer med dig, hvis du spørger.
Og husk så også, at der i de fleste iværksætterhuse eller erhvervscentre rundt om i kommunerne, sidder mange dygtige iværksætterkonsulenter, som også er klar med råd og vejledning, kurser og indsigt.