Jeg har en fortid som stressrådgiver – og derfor kender jeg i høj grad de konsekvenser, der kan opstå, når et mennesker gaber over mere, end muligt er.

 

Mange soloselvstændige lever et liv, der på mange fronter er presset:

 

  • Der er ønsket om at gøre det godt i virksomheden, så du kan bevise, at det ikke er en fiks ide du har fået, da du bestemte dig for at blive selvstændig.

 

  • Der er bekymringen for, om du tjener nok – og hvordan du kan tjene mere.

 

  • Der er den dårlige samvittighed, når virksomheden igen får mere opmærksomhed end familien.

 

  • Der er tankerne om, hvordan du skalerer din virksomhed.

 

  • Der er problemet med, at døgnet kun har 24 timer – hvad der slet ikke er nok til, at du kan nå alt det, du skal i din virksomhed.

 

  • Du er bagud med din markedsføring.

 

  • Din hjemmeside mangler opdateringer.

 

  • Dine sociale medier er gået i stå.

 

  • Du har stadig ikke fået gang i det nyhedsbrev.

 

  • Der er de begyndende tegn på manglende overblik, stress og ubehag, som kommer af, at du sover for lidt, arbejder for meget og holder for lidt fri.

 

Kan du kende det?

 

Hvis du kender til ovenstående, så kender du også godt den lille stemme inde i dit hoved, som hvisker til dig: “Det bliver ikke ved med at gå”.

Du kan godt mærke, at du ikke kan holde til at ordne alting i din virksomhed alene.

Du drømmer måske om, at du kan få lidt hjælp – men du vil i hvert fald ikke ud og ansætte en medarbejder – og så er der jo også liiige de andre ting, der afholder dig fra at bede om hjælp i din virksomhed.

 

4 typiske årsager til, at du er bange for at bede om hjælp til din virksomhed

 

Jeg er virtuel assistent, og hjælper soloselvstændige om mindre virksomheder med online kommunikation, administration og synlighed. I den sammenhæng taler jeg med mange, der som dig, drømmer om at få hjælp til nogle af virksomhedens opgaver – eksempelvis den online markedsføring – men som er i tvivl, om det er noget for dem, at benytte en virtuel assistent.

Tvivlen bunder næsten altid i en eller flere af disse grunde (og bliver faktisk altid modbevist, når vi går i gang med et samarbejde):

 

1 – Jeg er bange for at jeg ikke kan eller ved, hvad jeg skal uddelegere

 

Kan du uddelegere?

Som passioneret soloboss kan det være rigtig svært at forestille dig, hvordan du skal kunne uddelegere noget som helst i din virksomhed, for virksomheden er jo dig. Du kan da ikke uddelegere en eneste opgave – eller hvad? Ork jo.

Min kundekreds indeholder en stor gruppe af enkeltmandsvirksomheder med kun 1 ansat. Og de kan sagtens uddelegere opgaver. De har nemlig sat sig ned og overvejet, hvad de gerne vil have hjælpe til – og hvad de ikke ønsker hjælp til.

Og de har besluttet at vise mig den tillid det er, at arbejde med deres online synlighed og deres markedsføring, administration eller skriftlige formidling.

Med andre ord, har de taget den beslutning, at ville uddelegere – for der er også noget mindset involveret. Hvis du tror, du ikke kan uddelegere, handler det nok mere om, at du ikke har lyst til at slippe kontrollen og lade andre overtage nogle af de mange opgaver.

Men hør her – du slipper aldrig kontrollen helt, for når du samarbejdet med en virtuel assistent, så er det jo netop et samarbejde. Du har lov at justere og rette til, hvis der er en formulering du ikke synes fungere for dig eller lignende.

 

Ved du, hvad du vil uddelegere?

En anden del af uddelegering, og som afholder selvstændige fra at bede om hjælp, handler om frygten for at de ikke ved, hvilke af de mange opgaver de skal uddelegere.

Den kan du sikkert relatere til, hvis bunkerne på dit skrivebord er højere end Rundetårn, og du har mistet det stor overblik.

Når du når dertil er det svært at vide, hvad søren der kan gives videre eller ej. Det er et farligt sted at lande, for så er sandsynligheden for, at du slet ikke får fundet noget hjælp stor. For fokus er væk, og stressen banker på.

Måske handler det også om, at du ikke ved, hvad du kan uddelegere fordi du ikke ved, hvad en assistent kan assistere med.

Her må du ud på lidt research og finde ud af, hvem der arbejder med det, du har brug for hjælp til. Jeg hjælper eksempelvis fortrinsvis andre selvstændige med formidling og kommunikation, tekniske løsninger til platforme, administration og projektstyring.

Hvis det er noget du kunne have brug for hjælp til, vil det give god mening, at vi får en uforpligtende snak om mulighederne.

Men er det ikke det, du synes, du har brug for at uddelegere, så skal du finde en anden løsning.

Med andre ord, finder du kun ud af, hvad du kan uddelegere, hvis du overvejer hvad du gerne vil af med, og hvem der kan hjælpe med netop det.

I guiden her, får du 4 spørgsmål, som du bør finde svarene på – inden du uddelegerer opgaver i din virksomhed.

 

2 – Jeg er bange for, at andre vil opfatte mig som en fiasko, hvis jeg ikke “kan klare” alle opgaver i min forretning

 

Uha – her er vi inde ved en af de helt store årsager til, at mange soloselvstændige knokler r*ven ud af bukserne, går ned med stress, bliver persona non grata i familien, mister vennerne og ganske glemmer, hvorfor de dog fandt på den ide at blive selvstændig.

For de arbejder jo for filan hele tiden.

At blive selvstændig handler ikke om at arbejde altid. Faktisk gerne lidt det modsatte. Der skulle gerne være en frihed og en højere grad af selvbestemmelse og fleksibilitet i at være soloboss.

Desværre er der dog den myte, at man som soloselvstændig, skal kunne det hele selv. Og det er jo ganske misforstået.

Kender du den?

Og tror du måske på den?

Måske har du fået den opfattelse, at du som soloselvstændig er solo om alting – og du tørster efter en hjælpende hånd, men du tør ikke række ud – for hvad nu, hvis andre tænkte, at du ikke “kan klare det”, hvis du vælger at få hjælp i virksomheden.

Ja, hvad så?!

Lad dem bare tro og tænke og mene og synes, som de gør.

At oursource opgaver til en assistent eller hjælper er ikke et tegn på svaghed, eller at du ikke kan klare mosten at være selvstændig.

Det er tværtimod en meget moden og ansvarlig beslutning, at du tager hånd om dig selv og din virksomhed, så I begge kan trives og præstere godt.

Og hvorfor ikke nå mere på den halve tid, med lidt hjælp på bagsmækken?

 

3 – Jeg er bange for, at det er for dyrt, at få hjælp

 

Økonomi er en reel indvending. Alle ydelser koster. Ligesom det du sælger i din virksomhed, koster noget, så sælger en virtuel assistent, en personlig assistent, en freelancer eller en administrator også en ydelse, og den har en pris.

Tid er penge. Og den tid du bruger på opgaver, du synes er trælse, svære, kedelige, umulige og uinteressante betyder, at du mister penge, fordi du ikke kan gøre det, du synes er sjovt, let, inspirerende, spændende og hele årsagen til at du startede din virksomhed – nemlig din kerneopgave.

For hver gang du bruger en time på de “dumme opgaver”, tager du tid fra de sjove opgaver, som er dem, der giver dig mad på bordet.

Oveni købet kan det være, det tager dig dobbelt så lang tid at udføre en opgave af den “dumme slags” – hvor en hjælper kunne gøre det langt hurtigere.

På den måde kan du spare både tid og penge. Win Win.

Når det er sagt, er du naturligvis nød til at forholde dig til, hvad det vil koste at få hjælp i din virksomhed.

Her må du igen ud og researche på markedet, og husk at den billigste løsning ikke nødvendigvis er den bedste. Og husk altid at få en dialog, inden du committer dig til en aftale om hjælp i din virksomhed.

 

4 – Jeg er bange for, at jeg mister overblikket over min virksomhed, hvis en anden hjælper med opgaverne

 

Når du er vant til at arbejde alene, kan jeg sagtens forstå, hvis du tænker: “Giver jeg opgaver fra mig i virksomheden, så mister jeg jo overblikket med, hvem der laver hvad og hvornår – nej, nej, det dur ikke.”

Jeg kan berolige dig med at den frygt er helt overflødig. Der er ingen grund til, at du mister overblikket – selv om du vælger at give nogle opgaver fra dig.

Du skal dog sikre dig, at der er god dialog mellem dig selv og den, der skal varetage dine opgaver.

I mit virtuelle bureau, er jeg i konstant dialog via mail og telefon med mine kunder om opgaverne, så de altid ved, når opgaverne vi har aftale om at læse, er færdige. Og når et af klippekortene er brugt, får kunden en oversigt over, hvad timerne er brugt til og hvornår. Det giver overblik.

Dialogen er løsningen. Så er alle med på, hvem der gør hvad og hvornår – og hvornår en given opgave er løst.

Der findes også flere projektstyringsværktøjer, der kan hjælpe teams med samarbejdet.

 

Kan du kende dig selv i en af ovenstående beskrivelser?

 

Hvis du driver en selvstændig virksomhed, og tiden er ved at være knap, du føler dig presset, og synes du bruger for mange timer på opgaver, der keder dig eller er svære, så vil jeg rigtig gerne hjælpe dig. Du er velkommen til at booke en tid til en afklarende samtale via hjemmesiden.

En afklarende samtale koster ikke andet end din email og din tid – det tager ca. 30 minutter. Efter snakken er du afklaret med, om du ønsker at prøve konceptet med en virtuel assistent, som kan hjælpe dig til at nå mere på mindre tid. Lyder det ikke rart?